вівторок, 2 лютого 2021 р.

 Сьогодні(2 лютого) відзначають День бабака:

 історія свята та прогноз для жителів України

Бабак, байбак, бобак (Marmota Blumenbach, 1779) — рід гризунів родини вивіркових (Sciuridae) поширених в Євразії та Північній Америці.

 Звичай прогнозувати прихід весни за поведінкою бабака існує вже понад 130 років. Щороку це відбувається на початку лютого.

День бабака: історія появи

Зародилася традиція прогнозувати погоду за поведінкою звірятка.  Так, у 1886 році в штаті Пенсільванія вперше розбудили сплячого взимку бабака, змусивши його зробити прогноз погоди. Святкування прижилося і перетворилося на народне свято.

У наші дні загалом налічується семеро найбільш відомих у світі бабаків-метеорологів: Філ, Віллі, Чак, Сем, Біллі, Джиммі та Генерал Лі.

День бабака в Україні

Свої бабаки-синоптики є також і в Україні. Їх тут двоє – у Харкові та Львові.

Так, на Слобожанщині популярним є чотирилапий синоптик – бабак Тимко. Він мешкає у Харкові. Свій прогноз на весну Тимко III зробив напередодні, 1 лютого. Чотирилапий синоптик, зокрема, спрогнозував,  що весна прийде через 6 тижнів. 

Другий пухнастий синоптик – галицька бабачиха Маруся – живе у Львівському дитячому еколого-натуралістичному центрі. Свої обов’язки Маруся виконує з 2016 року після того, як замінила на цій "посаді" попередників. Однак, на відміну від Тимка, Марусю будять 15 лютого – на Стрітення Господнє.






Немає коментарів:

Дописати коментар