суботу, 20 лютого 2021 р.

 Дзвенить струмочком рідна мова!

ОЙ, ЯКА ЧУДОВА,

Світла і багата

Українська мова,

Мова мами й тата!

Мова мами й тата, діда і бабусі.

Знаю її добре, ще краще навчуся.

Марійка Підгірянка

В Україні Міжнародний день рідної мови відзначається з 2002 року.

Відомо, що в Україні є три дати, пов’язані з мовою і писемністю. Це, зокрема, День української писемності та мови, який відзначається 9 листопада у день вшанування пам’яті Преподобного Нестора-Літописця, День слов’янської писемності і культури – 24 травня на честь святих Кирила і Мефодія і 21 лютого  Міжнародний День рідної мови. 

За даними ЮНЕСКО, у світі існує близько 6000 мов, 43% з них знаходяться під загрозою зникнення. На думку фахівців, це трапляється в тому випадку, коли її перестають, з тої чи іншої причини, вживати та вивчати більше 30% носіїв мови. Лише в Європі небезпека загрожує 30 мовам, а 13 із них перебувають на межі зникнення.

Мова – це історія народу, його світогляд, інтелектуальний та духовний результат кількатисячолітньої еволюції кожного етносу. Без своєї мови, своєї самобутньої культури немає народу. Мова – найважливіший засіб спілкування людей і пізнання світу, передачі досвіду з покоління в покоління.

В Україні українська мова функціонує як національна мова держави, нею розмовляють ті, хто любить свою Вітчизну і пишається її історією, хто не уявляє себе без причетності до свого великого волелюбного народу.

Вікторина «З Історії рідної мови»

 1. Із чим пов'язується сучасна українська мова?

 (Із виданням «Енеїди» Котляревського, 1798 р.)

 2. Хто є основоположником нової української мови? (Т, Шевченко,)

 3.У якому році українська мова стала державною мовою України. (1991,)

 4. Назвіть останню дату видання українського правопису. (1993 р.)

 5.Хто кого назвав «батьком української мови»? (Шевченко Котляревського.)

 6.Кому належать слова: «Як парость виноградної лози Плекайте мову»... (М. Рильському.) 

7.Назвіть власне українські літери. (І, І, Є.)

  Тож плекаймо чудовий сад української мови, донесений до нас із глибини віків. Шануймо ж мову наших предків, мову Шевченка і Франка. Нехай вона стане мовою наших дітей і онуків, мовою наших нащадків, щоб не зникла Україна, не зник великий материк у слов’янському морі.





Немає коментарів:

Дописати коментар