пʼятницю, 25 червня 2021 р.

 День Конституції України.

 25 років від дня прийняття Конституції України (1996)

Конституція – це Основний Закон, що закріплює суспільний і державний устрій країни, функції органів державної влади, основні права та обов’язки громадян. Слово “конституція” латинського походження як значна частина слів, пов’язаних зі сферою державного управління. 

В основі  лежить латинське слово “constitution” – устрій, будова. До його складу входить префікс “con-”, що має значення разом і дієслово “statuero” – постановляти, вирішувати . Цікаво, що слово конституція в українській мові має своїх родичів: споріднені слова “константа” – стала, незмінна величина, “констатація” – встановлення незаперечним існування якогось факту, явища, а також чоловіче ім’я Костянтин.


28 червня 1996 року Верховна Рада ухвалила Конституцію України.


Прийняття конституції було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені.

Дана конституція діє і сьогодні.
Відповідно до Конституції, день прийняття Основного Закону є державним святом - Днем Конституції України.

 Відтоді цей день в Україні відзначається як державне свято.




Цікаві факти про Конституцію України


📚Кожен президент України складає присягу на вірність народу, поклавши руку на Конституцію та на Пересопницьке Євангеліє.

📚Упродовж 1990-1996 рр. було запропоновано 15 проектів Конституції України – від Конституційної комісії, політичних партій та науковців.

📚Міжнародне співтовариство привітало ухвалення Конституції України та визнало її однією з найдемократичніших у світі.

📚У 2011 році була презентована перша мініатюрна Конституція України – книжка розміром 2х3 см. У ній 160 сторінок, а кожна літера не більш як 1 мм. Важить книга всього 15 г. Мініатюра вмістила лише десяту частину тексту оригіналу. Автор – художник-графік Ігор Степанов – витратив на її створення близько двох місяців.

📚У 2019 році в мережі Інтернет з’явилася електронна Конституція України для дітей у вигляді коміксів. Авторами Конституції у коміксах стали брати Капранови, а художником – Олександр Костенко.


Зі святом Вас!




Немає коментарів:

Дописати коментар