вівторок, 18 травня 2021 р.

 Цікаві факти з історії функціонування Обласного музею імені О.М. Поля (тепер ДНІМ ім. Д.І. Яворницького), його повсякденного життя сторічної давнини, збережені в науково-діловодній документації музейного архіву.


1917 рік, який був ознаменований бурхливими подіями Першої світової війни, що тривала вже третій рік поспіль, вибухом революційної активності населення всієї країни – в центрі й національних провінціях (околицях) імперії, позначився падінням монархії, сплеском національно-визвольного руху, утворенням самостійних держав та урядів (і в Україні – УНР, Центральна Рада), кривавими військовими сутичками, терором усіх кольорів, війни всіх проти всіх.

Проте музей продовжував свою повсякденну роботу: приймав відвідувачів, удосконалював експозицію – заміна етикеток та рамок; реставрував музейні предмети – стіл з інкрустацією, живопис, сволок з української хати; проводив профілактику речей, щоб врятувати від шкідників; комплектував музейну колекцію різними предметами – опудалами птахів, археологічними матеріалами, медалями, газетами, етнографічними матеріалами та ін. речами; листувався з приватними кореспондентами та офіційними організаціями. Для цього необхідні були папір, пера для ручок, конверти, нафталін, скипидар, камфора, гуміарабік. А скільки було господарських проблем!?. Музей треба було опалювати й охороняти, прибирати й проводити ремонтні роботи, наймати працівників і платити їм гроші за роботу.
Вже в березні з центру Яворницькому приходить депеша щодо участі музею в охороні й збереженні пам’яток історії та культури. В червні ліквідаційна комісія розшукує документи Царства Польського.
До Вашої уваги найцікавіші події за січень:
січень
Катеринославська губернська земська управа асигнувала на утримання музею, зберігання колекцій, збільшення утримання службовців музею та жалування директору всього на 1 січня 1917 р. – 31943 крб.06 коп., до кінця місяця – 38681 крб. 39 коп. , у тому числі отримано музеєм від продажу 1256 вхідних квитків, за прокат 28 каталогів.
1-16 січня
Витрати грошей у музеї складалися з наступного: доставка пошти; купівля 3-х слоновим кісток для реставрації столу з інкрустацією; свічному заводу за оливу для змащування сволока, за гуміарабік (смола певних видів акації, привозилася з Судану, використовувалася як розчин для надання фарбам еластичності, підсилення їх блиску та прозорості); на трамвай; за чучело ящірки; за купівлю фаянсового супника й ручної декоративної вишивки; аптеці – за скипидар, нафталін, камфору; за поштовий папір та 100 конвертів; за телефон; слюсарю за ремонт мишоловки; за пачку паперу великого формату – усього: 124 крб. 49 коп.
16-28 січня
Музеєм витрачено 602 крб. 70 коп. на купівлю цвяхів та замка для хвіртки, керосину – 10 кварт, півпуду цементу, деталей для ремонту воріт, придбання бланків та листівок, передплату журналу “Любитель природы” за 1909-1915 рр., на огляд парового опалення музею, візника для поїздки у банк, на жалування службовцям музею, на виготовлення 2-х чучел – кринички та ящірки.
30 січня
Цього дня музеєм були витрачені кошти на коробку пір'їв та книжку промокального паперу, поштові витрати, трамвайні поїздки. Усього за січень витрачено 730 крб. 19 коп.


Немає коментарів:

Дописати коментар