понеділок, 17 травня 2021 р.


 Міжнародний день музеїв

Щороку свято музейництва відзначається 18 травня. Вперше Міжнародний день музеїв відсвяткували в усьому світі 1977 року, а з 1978 року цей день відзначається щорічно більш ніж у 150 країнах.

Музеї – це місця пам’яті, історії та культури. Але не варто говорити про музеї лише як про осередок минулого. Адже сьогодні музейні установи – це не лише статичні експозиції, музеї – це простір для живого, конструктивного спілкування, місце творення мистецтва і його демонстрації. Музеї – це й насамперед люди, які там працюють, люди, які своєю працею оживляють експонати та їх історії, дають їм нове дихання.

За словами Жака Перо, президента ICOM, «музеї повинні зайняти місце в серці суспільства і бути відкритими громадськості. Розвиток наших установ залежить у великій мірі від допомоги громадськості, і ми повинні запропонувати їй можливість підтримати наші цілі і взяти участь в нашій роботі. Таким чином, необхідно, щоб музеї та суспільство працювали разом, в дусі творчості та інновацій ».

Прийнято вважати, що через музеї суспільство висловлює своє ставлення до історико-культурної спадщини, і з цим важко не погодитись. Збираючи і зберігаючи пам’ятки матеріальної і духовної культури, вони ведуть велику науково-просвітницьку та виховну роботу.

Незвичайні музеї України


 Вважаєте відвідування музеїв це нудно і не цікаво? 

А як щодо того, щоб дізнатися звідки беруться сни чи про магію мольфарів розганяти хмари; як з інстинктів народжується кохання та побачити серце із сала; а може знову чи вперше відчути себе молодятами. ..? 

Про все це та більше можна дізнатися у незвичайних та оригінальних музеях України, які точно не змусять вас нудьгувати. 


Немає коментарів:

Дописати коментар