середу, 21 липня 2021 р.

 Чим корисні заняття з шахів? 

В шахи грають три основні категорії людей.

 По-перше, це ті, що хочуть розвинути свої мисленнєві та аналітичні здібності за допомогою цієї гри. Це найчисельніша категорія людей. Для них шахи, - перш за все інструмент саморозвитку.

 По-друге, це люди, яким подобаються конкретно шахи і їм хочеться глибше у них зануритись. Такому типу людей подобається сам процес гри.

 І третя категорія, - люди що мають спортивний інтерес у шахах. 

Цілі можуть бути різними: від бажання обіграти друга до прагнення виконати спортивні нормативи. .  Між цими трьома категоріями немає чіткої межі. У деяких людей може бути одразу декілька цілей, що привели їх до шахів. Когось привели батьки, хтось сам вирішив їх опанувати. Але в будь-якому випадку шахи будуть корисні. Розберемо чому.  

  Аналітичні здібності.

 В процесі гри шахісту треба вміти зробити декілька речей. Оцінити позицію стратегічно (які фігури стоять добре, які погано, недоліки своєї позиції і позиції суперника). Потім, виходячи з оцінки вибрати план. Маючи план вибрати хід. Часто доводиться вибирати між двома рівносильними варіантами. Виникає дилема. Також при оцінці і виборі ходу, треба розуміти, який план у суперника. Як ви розумієте без аналітичних здібностей, все це порахувати неможливо. Тому вміння добре грати у шахи означає, що в житті людина може оцінити ситуацію, вибрати вигідний варіант та прорахувати підводні камені. Це не означає, що людина стає "мегамозком", але таку людину важче  надурити.

   Розвиток характеру.

 В шахових турнірах грають з годинником. Відмінити хід не можна. Походив і натиснув кнопку годинника. Партія буває тривалістю 3 години. Не хочеться програти партію через одну помилку. Тому й виникає дилема перед кожним ходом, виникає страх помилитися. Граючи в шахи, людина вчиться сумніватись, але й переступати через надмірні сумніви і йти вперед.  Дитина вчиться враховувати думку і бачення суперника. В шахах постійно треба мати на увазі можливі відповіді суперника. Дитина вчиться бути чесною із собою, і вибирати найсильніші відповіді за суперника. Багато людей схильні займатись самообманом. В шахах таке не пробачається. Стиль гри є відзеркаленням характеру. Хтось грає обережно, хтось йде напролом, хтось намагається виграти хитрістю, а дехто покладається сухий розрахунок, на противагу тим, хто грає інтуїтивні. Через шахи можна опанувати різні життєві стратегії, і варіювати їх в залежності від ситуації.

  Саморозвиток.

 Шахи цікаві самі по собі. Досвідчений репетитор зможе розкрити усі барви цієї премудрої гри. Казати, що шахи, це просто пересування фігур, теж саме, що й казати, що футбол, - просто буцання м'яча, а живопис, - просто рухи пензлем.

   Спорт. 

За допомогою шахів можна випробувати свої мозкові здібності, та свою витривалість.  Спробуйте сісти, й зіграти 3-годинну партію проти рівного за силою суперника, постійно рахуючи варіанти. Заняття шахами, - можливість кинути виклик собі, та вирвати в баталіях 4-ий 3-ій 2-ий або 1-ий розряд. 

Отже, шахи служать широкому колу цілей, в них кожен може знайти щось для себе.








Детальніше: https://buki.com.ua/blogs/chym-korysni-zanyattya-z-shakhiv/

Немає коментарів:

Дописати коментар